Wooden Shoes

Klompen werden in het oude Volendam en omstreken gedragen door arbeiders, vissers en boeren. Hoewel het houten schoeisel wordt geassocieerd met armoede, was het maken van klompen een heus gilde en stond het in hoog aanzien. Dat is niet verwonderlijk, want bij het frezen en boren komt echt vakmanschap kijken. De klompenmaker werkt hiervoor met een authentieke frees- en boormachine.

Van een blok hout naar een perfecte pasvorm

De machine snijdt een blok populierenhout, dat nat is gemaakt om splijten te voorkomen, eerst in een groffe klompvorm. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een mal. De klomp wordt vervolgens op de tweede machine uitgeboord om de holte voor de voet te maken. Bepalend voor het draagcomfort is of de drager een vinger achter zijn hiel kan steken. Daarna snijdt de klompenmaker de neus en hiel handmatig bij met een zogenaamd ‘paalmes’. De klomp gaat in de droogkamer en wordt naderhand eventueel bewerkt of gelakt. In de winkel van de Wooden Shoe Factory kunt u een paar klompen naar wens aanschaffen om thuis te dragen of als souvenir.

Contact us

If you are interested in any of our services dont hestitate to contact us. Fill out the form below and we will contact you as soon as possible.

Our address

We are located at the famous harbour of Volendam.

Wooden Shoe Factory Volendam