History

Klompen werden al in de Middeleeuwen gedragen. Dit houten schoeisel ontstond toen houten sandalen werden vervangen door een praktischer schoen met een extra houten zool. Door de hogere stand raakten de voeten niet doorweekt op natte en modderige straten. In de vijftiende eeuw kreeg de klomp zijn huidige vorm, toen men ontdekte dat het houten schoeisel ook uit één stuk hout kon worden gemaakt. Dat zorgde voor meer stevigheid en bescherming.

Klompenmaken, een ambacht op zich

Hoewel de klomp onbuigzaam is, zorgt het schoeisel voor comfort: het houdt de voeten droog en beschermt bij zwaar werk. Het dragen van klompen is ook gezond voor de voeten. Klompenmaken was een ambacht op zich, zoals houtbewerking, kaasmaken en tinnegieten dat ook waren. De klompenmakers, verenigd in het klompengilde, stonden in hoog aanzien. De klomp, of sabot, werd voor het eerst gedragen in het zuiden van Frankrijk, maar zou in Nederland pas echt een grote vlucht nemen en is nog altijd een populaire toeristische attractie. Het handmatig vervaardigen van klompen is arbeidsintensief en kostbaar werk. Sinds het einde van de negentiende eeuw gebeurt verreweg het grootste gedeelte van de klompenproductie dan ook machinaal. De Wooden Shoe Factory gebruikt twee authentieke klompenmachines, die u in bedrijf kunt zien tijdens een demonstratie.

Contact us

If you are interested in any of our services dont hestitate to contact us. Fill out the form below and we will contact you as soon as possible.

Our address

We are located at the famous harbour of Volendam.

Wooden Shoe Factory Volendam